Streama sport på nätet

 

Det har blivit allt vanligare att titta på sport via streaming på nätet. Det innebär att stora och små sportevenemang sänds direkt genom en webb-tv-kanal som antingen tillhandahålls gratis eller går att köpa tillgång till. I den första kategorin hör det licensfinansierade SVT Play som regelbundet sänder alltifrån mästerskapsmatcher i fotboll till SM-slutspel i handboll. I den andra kategorin finns Viaplay och CMore, vars tjänster kostar några hundra kronor i månaden och ger tillgång till populära evenemang som Premier League, Serie A, SHL och NHL. Dessutom går det ofta att köpa särskilda matcher eller fighter via pay-per-view.

Friends using mobile phone during a tennis match on the TV.

Streaming av sport har flera fördelar gentemot traditionellt tv-tittande. Du behöver inte sätta upp en stor parabol eller köpa en box till TV:n för att kunna ta emot alla sportkanaler. Faktum är att du inte ens behöver en TV. Istället kan du välja att titta på matchen direkt i din dator eller i någon annan portabel enhet. Många leverantörer som erbjuder streaming över nätet har appar som går att ladda ned till surfplattor och mobiltelefoner. På så sätt kan du också titta samtidigt som en familjemedlem även om ni befinner er i olika rum.

Flexibiliteten är en av de stora fördelarna med streaming av sport. Det går att se på matcher och evenemang på bussen, tåget, på landet eller hemma. Så länge du har med dig en enhet, och har möjlighet att få internet i den, är sporten aldrig långt borta. De flesta leverantörer har dock begränsningar som gör att det endast går att se på streamad sport inom Sveriges gränser på grund av rättighetsskäl.

En potentiell svårighet med streamad sport kontra sport via traditionella leverantörssätt som satellit eller kabel är att det är beroende av en snabb internetuppkoppling. Om bilden ska flyta utan störningar räcker det inte med en dålig anslutning. Normalt är det bredband eller 4G som gäller om du vill vara på den säkra sidan. Sportevenemang är särskilt känsliga för uppkopplingsproblem eftersom de i regel sänds live och kan leda till en frustrerande tittarupplevelse om det inte fungerar prickfritt. Numera är de flesta bredbandsuppkopplingar tillräckligt snabba för att du ska kunna se sport i hög upplösning direkt i datorn eller mobilen

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock