YouTube

 

När YouTube lanserade sin tjänst på alla hjärtans dag 2005 skedde en revolution på nätet. Plötsligt var webb-tv inte något som endast kunde produceras av stora mediehus med resurser för dyr kamerautrustning och bandbredd för att kunna ladda upp filmklipp. Istället gick det att ladda upp sina filmer på egen hand och låta dem ligga kvar utan att behöva betala för det. Eftersom kameratekniken redan hade gått så pass långt framåt att digitalkameror var vanliga liksom att telefonkameror började bli allt bättre ledde det till att internet exploderade av olika videoklipp. Numera är tekniken som YouTube använder sig av standard på en lång rad olika sajter.

Kiev, Ukraine - May 21, 2014: Woman holding a brand new Apple iPad Air and looking on YouTube music playlist on a screen. YouTube is the world's most popular online video-sharing website that founded in February 14, 2005

En av de viktigaste aspekterna av YouTubes framgång var att det lät vem som helst agera producent av sina egna videor. Medan det tidigare var ett omfattande projekt att lägga upp en film på nätet, och krävde en slant i betalning om uppladdningen skulle ske regelbundet, var det nu praktiskt möjligt att skapa sig ett eget namn utan några som helst förkunskaper. Många har menat att det har lett till en demokratisering och utjämning av spelplanen eftersom det är lättare att dela med sig av åsikter med YouTube som medium. Det har också lett till att det har skapats många nya stjärnor som alla påbörjade sin bana på YouTube för att därefter också synas i traditionella medier.

Det är inte bara för filmskaparna som YouTube blev ett viktigt genombrott och paradigmskifte i historien om teknologin. Det gäller även för de tittare som letade efter bättre tillgång till material på nätet. Eftersom YouTube inte tar någon avgift går det att knappa in adressen i sökmotorn och omedelbart få tillgång till tusentals timmar av material av varierande kvalitet. För att få in inkomster från sin sajt har Google, som äger YouTube, valt att använda sig av reklam. Det innebär att det kan finnas reklam både före och under ett videoklipp.

YouTube är anpassad efter hur vi konsumerar media idag. Andra företag, som Storytel, har byggt vidare på succén och lanserat en streamingtjänst för ljudböcker. Där är det möjligt att få tag på ett brett utbud av ljudböcker till ett fast pris direkt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock