Så påverkar tv-avgiften streaming på nätet

Tillhör du skaran som har använt streaming på nätet som substitut till traditionell tv? Om du dessutom har gjort det på grund av att du vill slippa betala tv-avgiften, då är det här verkligen en artikel för dig.

Tv-avgiftens historia

Vem som är skyldig att betala tv-avgift och vilket belopp avgiften ska vara på bestäms av riksdagen. Det är lagstadgat att den som innehar en tv-mottagare måste betala tv-avgift. Lagen trädde i kraft när avgiften slutade vara en licensavgift för inköpet av tv:n. Men, under 2013 skedde en förändring av lagen, i takt med all ny teknik som dykt upp på marknaden. Den innebar att datorer och surfplattor också räknades som mottagare, vilket de inte gjort tidigare i historien. Dock förändrades lagen efter stora protester igen redan året efter. Då gick den tillbaka till att inte omfatta surfplattor, datorer och smarta telefoner.

I samband med färg-tv:ns intåg i de svenska hemmen under 70-talet tillkom en avgift på den tidigare nämnda tv-licensen. Tidigare i historien hade radion en egen avgift eller licens kopplad till sig, men den avskaffades helt under slutet på 70-talet och tilläggsavgiften för tv-apparater med färgbild avskaffades på 90-talet då avgiften också höjdes något.

Många komiker har genom tiderna drivit med avgiften och dess förekomst på olika sätt. Antingen har de skojat om hur någon försöker smita ifrån att betala sin avgift genom att låtsas som om deras tv är en helt vanlig möbel till att driva med den reklamjingel som de länge använde sig av.

Tv-avgiften i streamingtjänsternas värld

Tidigare har det fungerat att använda datorn, telefonen och surfplattan som substitut till en tv. Även om det en kort period var avgiftsbelagt att äga den typen av saker också, men det blev ett sätt att spara pengar på, att titta på tv utan tv. Inför nästa års förändring behöver du som vill spara pengar hitta andra sätt att göra det på. Till exempel via Kampanjjakt hemsida. Här kan du läsa mer om den nya avgiften och vad den innebär. Om du vill läsa ännu fler detaljer och ta reda på hur den nya avgiften påverkar dig och din ekonomi kan du läsa ännu mer här.

Den nya avgiften är per person istället för per hushåll som det har fungerat tidigare. Det skulle kunna bero på minst två saker, dels finns det allt fler singelhushåll idag som har behövt betala samma avgift som hushåll som består av fler vuxna. Dessutom har de flesta idag antingen en egen dator, surfplatta, smart telefon och/eller tv. Förhoppningsvis används pengarna på ett bra sätt så att vi får mer bra innehåll i våra public service kanaler. Samtidigt används de inte på samma sätt längre när vi kan titta på i princip vad som helst närsomhelst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock