NetflixStreamingbranschen har fullkomligt exploderat under de senaste åren. Tack vare en snabbare teknologi är det möjligt att streama – eller strömma, som är den svenska översättningen – material direkt över internet. Medan det i teknologins barndom ledde till irriterande hack i bildflödet, samt en sämre bildkvalitet, har snabbare internetuppkopplingar inneburit att det nu går att strömma även högupplöst material. Spotify var en av de första aktörerna som strömmade musik direkt på nätet – och Netflix tog vid genom att använda samma princip med rörlig film. Mottagandet har varit över alla förväntningar och Netflix är numera en av de mest besökta sajterna alla kategorier.

Zagreb, Croatia - March 5, 2016: Photo of a Netflix button on a TV remote with television in the background.

Den grundläggande principen bakom Netflix är att det ska bli enklare att ta till sig film på nätet. Traditionellt har filmtittande skett i biografer. Där har det gått att betala en särskild summa per film vid en speciell tidpunkt där alla sedan ser på filmen tillsammans. Utvecklingen gick framåt med VHS och DVD som tillät människor att se på film i sin egen takt hemma i soffan. Samtidigt har utvecklingen inte gått snabbt nog. När internet bröt ny mark valde allt fler att ladda hem filmer på illegal väg eftersom det var ett betydligt smidigare alternativ än att köpa fysiska filmer.

Netflix ger ett lagligt alternativ till nedladdning. En stor skillnad mellan Netflix och vanlig filmkonsumtion är att Netflix endast tar betalt genom en fast månadskostnad. Då får du tillgång till hela utbudet och kan på så sätt se precis hur mycket film du vill. Det är en skarp kontrast till tidigare generations filmtittande som fick betala betydligt mer per film. Nackdelen är möjligen att det blir något dyrare om du bara vill se en eller två filmer jämfört med att hyra dem i en videobutik, men kostnaden är fortfarande förhållandevis låg.

Netflix tillhandahåller numera inte bara filmer från andra aktörer. De har också valt att agera filmstudio själva och finansiera olika typer av projekt. Ricky Gervais film Special Correspondents är bara ett exempel på en film som filmatiserats för att tillgängliggöras enbart på Netflix. Där har den fått flera hundra tusen visningar under en kort period.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock