Vimeo

Vimeo är en sida som skapats med syftet att dess användare ska kunna lägga upp och dela egna videor, liksom ta del av det som andra lägger upp. Sidan grundades år 2004 av Jake Lodwick och Zach Klein. Namnet ”Vimeo” kommer från Lodwick, och är en slags ordlek där han kombinerade orden ”video” och ”me”, det engelska ordet för ”mig”. Även om Vimeo inte är på samma nivå som Youtube än, har sidan växt snabbt, och fortsätter att knappa in. I december 2013 hade Vimeo mer än 100 miljoner unika besökare varje månad, och fler än 22 miljoner registrerade användare. Bland alla de människor som laddar upp filmer på Vimeo är ett relativt stort antal oberoende filmskapare, som har en stor skara vimeo-1183720_960_720följare på videosidan. Vimeo-communityt som helhet har antagit namnet ”vimeans” om sig själva. En anledning till att Vimeo blev så populärt på kort tid är sannolikt att det var den första videodelningssidan som stödde uppladdningar av videor i HD, vilket var möjligt från och med oktober år 2007. Även om Vimeo på detta sätt lockade till sig nya användare, fick de sannolikt färre användare av vissa begränsande regler som de införde mellan år 2008 och 2014. Det begränsningen gällde var så kallade gaming-videor, där någon spelar in sig själv och sina reaktioner när de spelar ett tv-spel eller dataspel. Enligt Vimeo berodde förbudet på att videornas längd slöade ner sidan. Även gaming-videor som redan hade lagts upp på Vimeo togs bort. Förbudet hävdes dock i oktober 2014.

Efter att Vimeo bara varit aktivt i två år köptes sidan av IAC i augusti 2006, som en del av deras uppköp av Connected Ventures. IAC äger Vimeo än idag, och dess vd är Kerry Trainor.

Att lägga ut videor på streamingsajter som Vimeo och Youtube är idag ett av de mest effektiva sätten att marknadsföra sitt företag eller en särskild produkt. Det är dock inte tillräckligt att bara lägga upp videor – man måste ju också ha en utgångspunkt för sin närvaro på internet i form av en hemsida. Om man vill ha hjälp med att skapa en hemsida som lockar trafik och bidrar till företagets försäljning, ska man kontakta en webbyrå som Wasabi Web.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock