Online streaming

Vad tänker du på när du hör ordet online streaming? Kanske tänker du på att man kan se en match, serie eller en film på datorn. Online streaming har funnits så länge internet har funnits. Denna artikel kommer presentera vad det innebär. Nedan besvaras frågor du som läsare kan ha om ämnet online streaming.

Vad är online streaming?

Att titta på film, serie, sport eller dylikt över internet, kallas för online streaming. Att lyssna på radio över internet är också ett sätt att streama. Till och med att kolla på youtube är att streama. Idag är online streaming populärt och hemsidorna som erbjuder detta blir bara fler och fler.

Lagligt eller Olagligt?

Ju fler online streaming hemsidor det finns, desto fler frågor finns om det är lagligt. I Sverige blev det olagligt med online streaming förra året. Man fick inte längre lov att streama gratis från olika hemsidor. Det är olagligt att skapa en online streamingtjänst och dela innehåll på denna. Skulle du bli tagen för att bedriva en gratis online streamingtjänst, blir straffet fängelse eller böter. Skulle du som tittare, bli tagen på bar gärning, får du betala böter.

När är det lagligt att streama?

Eftersom det är olagligt att streama men många människor ändå vill kunna se underhållning har tv bolagen löst detta genom att ha egna streamingtjänster som folket får betala för, för att kunna se. Tv kanaler som SVT har programmet de visar på tv, gratis i 30 dagar på SVT play. Därefter kan man inte längre se det man ville. SVTplay har även ett öppet arkiv där du kan se mängder med gamla tv serier helt gratis.

TV4 har sin egen playtjänst, men där behöver man vara premiumkund och betala för att kunna titta. Viafree, Dplay , Viaplay och Canal digital playtjänst, är ytterligare streamingtjänster som man får betala för att kunna se. Det är inte bara serier och program som visas här utan det finns ett stort utbud av filmer i dessa streamingtjänster. I USA finns det online streamingstjänster som Netflix, HBO, AMC och FOX som de också får betala för. HBO och Netflix finns i Sverige men har inte samma typ av utbud som de har i USA, de är därför inte lika populära här.

Fördelar och nackdelar med online streaming

Vad finns det då för fördelar och nackdelar med online streaming? Om du streamar lagligt, är fördelen att du inte gör något olagligt. Du kommer heller inte få fängelse eller böter om du streamar lagligt. Online streaming från tv:ns tjänster är positivt och de som inte har en tv, men har en mobil. Då kan man köpa mobilskal, plånboksfodral och skärmskydd hos billigamobilskydd och se på tv ändå via telefonen, på grund av denna enkla lösningen. Har du däremot tv, men alla vill se på olika saker, kan du använda playtjänsten på datorn. Nackdelen är däremot att för att kunna se detta, måste du ha ett fungerande internet. Krånglar ditt internet, kan du inte se på dessa playtjänster. Mer än tre personer kan heller inte se på samma playtjänst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock